63009
Book
In basket
Smaki ziemi myślenickiej / [tekst Paweł Lemaniak]. - Wydanie 2. - Myślenice ; [Kraków : Poligrafia Salezjańska], 2017. - 255, [1] strona : fotografie ; 31 cm.
Za najlepszą publikację kulinarną roku 2016 uznano publikację „Smaki Ziemi Myślenickiej” traktującej nie tyle o jedzeniu co o życiu w naszym regionie W siedzibie lokalnej Grupy Działania Dolina Raby rozstrzygnięto Konkurs na Najlepszą Publikację o Lokalnych i Regionalnych Kulinariach w 2016 roku, im. Stanisława Czernieckiego. Nadesłano 29 publikacji (książek, albumów i innych wydawnictw). Spośród nich organizatorzy wybrali 8 w pełni zgodnych z regulaminem, spośród których najważniejszymi kryteriami były: promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej; ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja; promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych i i wspieranie lokalnej tożsamości. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odebrali autorzy „Smaków Ziemi Myślenickiej” Kazimierz Dąbrowski, Paweł Lemaniak i Michał Zięba. W publikacji zaprezentowano produkt lokalny dla 47 miejscowości powiatu myślenickiego. Album zawiera opis tradycji kulinarnej, folklorystycznej, kulturowej i przyrodniczej Ziemi Myślenickiej, jak również dorobku artystycznego mieszkańców. Wydawcą książki są Lokalne Grupy Działania „Turystyczna Podkowa”, „Między Dalinem i Gościbią” oraz „Klimas” .[za https://miasto-info.pl/myslenice]
Availability:
Wypożyczalnia Stadniki
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Funding information note
Publikacja realizowana w ramach projektu współpracy pn. "Smaki ziemi myślenickiej", współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 421
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again